1_b-thumb-mediumΣήμερα είναι η Παγκόσμια Ημέρα για τα εξαφανισμένα παιδιά και σύμφωνα με στατιστικές ένα παιδί εξαφανίζεται καθημερινά στην Ελλάδα, με τον συνολικό αριθμό των εξαφανισμένων παιδιών  να ανέρχεται σε 97, ενώ 23 είναι τα ανήλικα θύματα αρπαγής, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΑΣ.

Τους πρώτους τέσσερις μήνες του 2013 εξαφανίστηκαν 138 παιδιά, από τα οποία τα 90 έχουν βρεθεί.

Παρουσιάζοντας τα επίσημα στατιστικά στοιχεία εξαφανίσεων ανηλίκων τονίστηκε ότι ο μέσος όρος ανεύρεσης των ανηλίκων που έχουν εξαφανιστεί το 2012 και τους πρώτους τέσσερις μήνες του 2013 ανέρχεται σε 78,4%, ποσοστό που κατά πάσα πιθανότητα είναι μεγαλύτερο.

Το ποσοστό εξαφανίσεων ανηλίκων στην περιφέρεια είναι μεγαλύτερο από ό,τι στην Αττική, σε αντίθεση με το παρελθόν.Στον κατάλογο με τα αίτια εξαφάνισης παιδιών πρώτα είναι τα οικογενειακά, ενώ επισήμανε ότι είναι 2,5 φορές μεγαλύτερος ο αριθμός των κοριτσιών που εξαφανίζονται σε σχέση με τα αγόρια.

Εξαιρετική δουλειά έχει κάνει το Χαμόγελο του Παιδιού με την ιδιαίτερη ευαισθησία που έχει προσεγγίσει το θέμα των εξαφανισμένων παιδιών. Το Χαμόγελο λειτουργεί την Ευρωπαϊκή Γραμμή για τα Εξαφανισμένα Παιδιά, το 116000. Να σημειωθεί ότι το 2013 το Χαμόγελο ανέλαβε να εξιχνιάσει τις υποθέσεις 34 εξαφανισμένων παιδιών και βρήκε και τα 34! Στη σελίδα της οργάνωσης υπάρχουν αναλυτικές οδηγίες για την αντιμετώπιση της απευκταίας περίπτωσης.

 

Η επιτυχία του Χαμόγελου οφείλεται σε μεγάλο ποσοστό στο σύστημα Amber Alert! Το AMBER ALERT HELLAS είναι το Εθνικό Συντονιστικό Πρόγραμμα έγκαιρης και έγκυρης ειδοποίησης των πολιτών σε περιστατικά εξαφάνισης/απαγωγής ανηλίκων το οποίο ενεργοποιείται από τον Οργανισμό «Το Χαμόγελο Του Παιδιού» με την έγκριση της Ελληνικής Αστυνομίας

 

Το ότι το φαινόμενο τελικά δεν βρίσκεται σε έξαρση στη χώρα μας όπως διαδίδεται, δεν είναι βέβαια και λόγος να εφησυχάζει κανείς. Ίσως ένας από τους λόγους του χαμηλού αριθμού εξαφανίσεων να είναι και η συνεχής επίβλεψη και έγνοια που χαρακτηρίζει παραδοσιακά τους Έλληνες γονείς, οι οποίοι πάνω από όλα και πρώτα από όλα έχουν τα παιδιά τους.